Klackarna i taket! Det goda bubblet i en inbjudande laxrosa färg kommer från Gardo & Morris

Året börjar lida mot sitt slut, ännu en anledning att bjuda på fest förstås, men jag brukar säga, det är mycket enklare att bjuda hem vänner en vanlig helg, eller vilken dag som helst, det finns mycket att fira!  Och förväntningar är ofta inte lika stora då som till tex nyårsaftonen...  nu väntar ett par tunga månader, då brukar jag försöka planera in lite festligheter, så man har något kul att se fram emot!

Jag blev så inspirerad av Allt i Hemmets reportage med festdukning i 20-talsstil, jag kom ju på att jag har ju faktiskt all rekvisita hemma, det enda jag inte har gjort förr är att duka upp bubbel i sovrummet, men,why not?!

Förra vintern blev jag helt frälst i denna tidsepok, inredningen, glasen, porslinet, kläderna och musiken, och det ÄR verkligen festligt! Sovrummet fick då en "touch" av denna stil..

Jag har en jazzig 20-30 talsmusiklista på Spotify jag gjorde då, den spelas flitigt..

Fjädern kommer från In the Mood
Flaskor loppis. Tavla från Artilleriet


Tapeten i mitt sovrum kommer från Sandbergs och heter "Sanna".


Väldoftande vita snitthyacinter och ett gott bubbel, vad kan man mera begära- livsnjutning på hög nivå...Bubbelvinet är torrt, gott & bärigt! Jag gillar inte när bubbelvin är för alltför godissöta... 



Det mousserande vinet hittar du här De fina glasen som är så goda att dricka ur är Ittalas och jag köpte mina hos Pelle P i Falun.

TACK alla vänner och främlingar som kikar in här i min blogg, år efter år, efter 7 år bloggande verkar kanske många inlägg en aning upprepande men jag fortsätter blogga så länge jag tycker det är kul, det är mitt sätt att uttrycka den lilla kreativa ådra jag har, för ni som känner mej vet att baka, sy, måla och pyssla rakt inte min starka sida!  Jag vill styla, duka, inreda och fota, och fort ska det gå;)

GOTT NYTT BLOGG & INREDNINGSÅR KÄRA VÄNNER!!!!

Inte världens festligaste bild men så ser köket ut denna sekund ;) Allt julrött är borta men tallris och hyacinter kommer jag behålla minst hela januari ut! Gott Nytt År och önskar jag Er alla och hänvisar till inlägget ovan detta som är lite mer nyårsfestligt!!! Vi ses snart igen!!


I morgon söndag blir det festplanering, vi ses då;)

Lugnet har lagt sig...  en kopp te, hårdmacka med något av julens pålägg...  underbart!


God Fortsättning på Julen allesamman!

Dessa bilder är tidigare publicerade i både Lantliv och Lev Landlig. Min mamma har bakat mandelmusslorna som jag fyllt med grädde och hallonsylt och så de "Norrländska munkarna" som jag brukar kalla dem, fast vi säger "kusar" men annars är nog det riktiga namnet anisbröd.

Tack för att ni också besöker Nordingården på Facebook,då det ofta är olika inlägg här och där;)




Den gamla tomten min farmor en gång ägt, den måste vara från början första halvan av förra sekelskiftet. Den ser butter ut, som de gjorde då, men det är inte jag!  GOD JUL alla vänner, bloggvänner och andra, tack för ni kikar in här- vi ses snart igen! 


Nu tänder vi fjärde ljuset och njuter av en klädd gran... denna ska jag ärligt erkänna var från häromåret men de ser nästan likadana ut i vårt hem, jul efter jul...  vitt, silver, guld och i år även purpurfärgade kulor, så vill man gärna ha kvar granen hela januari ut!






Foto: Sample;)  Glömde fylla i namnet men bilderna är mina... Den röda kulljusstaken är en av de få juliga och knallröda saker jag tar fram, varje jul, två såna brukar jag ha på köksbordet till julaftonsmiddagen...självklart lite frukter och ostar, paradisäpplen är vackra bara som dekoration och snygga kärnor att strö över salladen...

En loppisfyndad gammal tomtetjej med träskor!

Ett säkert kort är ostar och ett gott vin...  till adventspartyt, till dessert och att duka upp efter julbordet.. Jag älskar ost och passande vin därtill. Noble Riesling passar otroligt nog, enligt beskrivning, till mina favoritdesserter! Nämligen  Creme Brulee, Key Lime pie och dessertostar! Och jag kan bara instämma! 

Den läckra randiga osten på bilden är en cheddar och den andra en jättegod Stiltonost, både kommer från Falu Ost & Deli- här ska njutas.....


Julrött i lagom dos....



Jag kan inte få nog av dem...dem jag kallar vinterns syrener, för de har ju lika god doft och jag köper dem så länge de finns ute i handeln...och så billiga att man kan frossa i dem!





Kulljusstakar i icke klassisk julfärg, inköpte förra året på Notre Dame i Köpenhamn. Jag älskar brunt..Ha en mysig Luciamorgon!


Ris ala malta!  En god dessert till jul men ngn kanske vill ha en mindre söt version, utav olika anledningar, jag kom på en nyss, en riktigt god dessert, kanhända det redan finns ngt recept med "min" version, hur som : Ta en naturell keso, blanda med kluvna mandarinklyftor och ett uns vaniljpulver ( ej vaniljsocker) - fräsch och god efterrätt/mellanmål!


Ett mustigt gott rödvin med en touch av kaffe, ett vin i min smak...
Coffee Pintoage...

Mina favoritblommor, jag försöker köpa såna så länge det går, de är lika ljuvliga hela vintern och våren!


Lillstugan är huset intill vårt permanenta hus, här adventpyntas givetvis också, fast vintertid bor vi inte så ofta här, det händer dock, och så brukar gäster som ligger över få bo här, sommar som vinter!


Innan julmaten äntrar scenen så äter vi gott med egenfiskad öring, fylld med örter o citron!

Sätt ugnen på 200 grader. Rensa, skölj och torka fisken. Gnid in fisken (ca 1 kg) utvändigt med en tesked salt. Pressa citron inuti fisken. ( Jag brukar lägga några citronskivor både i och runtom fisken också)

Lägg in dill, gräslök, persilja eller vilka örter du vill i buken och slå in hela fisken i aluminiumfolie. Vitpeppar el citronpepper. Stek i ugn i cirka 35 minuter

En adventsfika är den godaste fikastunden!  Att baka är inte min starkaste sida men lite muffins och liknande händer det att jag gör, tex mina saffransmuffins, lika gott som saffransbullar men mycket enklare!  Receptet i mitt gamla inlägg och hur de blev i slutänden ser du här

Mjölk vill jag ha till mitt kaffe, och visst känns det kul att servera det ur en liten kanna, som denna läckra gamla glaskanna med text "Mjölkcentralen" som jag köpt här.


Foto: Anna Danielsson
Julen smyger sig in på Nordingården....

Hyacinternas tid är här, eller vinterns syrener som jag kallar dem, för de doftar lika gott! Dofter är viktigt för mej, såsom smaker och musik ( läs om mina glöggpartytips nedan om just alla sinnen..)

Att fylla gamla burkar, skålar och kärl med hyacinter och ställa på bordet är lycka. Enkelt, billigt och vackert!



..och sedan komplettera doften innan blommorna slagit ut med ett ljuvligt doftljus, tex detta med doft av varm äppelpaj!  Fast, jag tycker mer det doftar hemtrevlig jul ( och kanske det just är doften av varm äppelpaj;) !) ....helt underbart, och så är det gjort av nyttig rapsvax! 

Yvelis ljus är tillverkade i  Roslagen i Sverige och brinner faktiskt ned!  Det kan man se på bilden där jag redan eldat det några timmar...Jag tycker om att uppmärksamma det som är bra, fint och nyttigt!  Och en stor bit av min blogg innehåller ju just "köptips/shopping".

Såna här julklappar gillar nog de flesta, som uppskattar ett milt väldoftande hem!

Istället för att julkulorna ligger i lådor lägger jag fram dem i skålar...


Eskil-Pusen gillar advent....